Cozonacul Domnesc de la Botoșani

de | dec. 12, 2017

Dacă nimeriți prin zonă atunci când au scos din cuptor o tavă de plăcinte, puteți considera că l-ați prins pe Dumnezeu de-un picior – cum zice vorba din Bucovina. Bunătățile pregătite de domnul Mateiuc reflectă întocmai energia și poveștile de tot felul cu care te prinde dacă te găsești prin zonă.

Standul cu cozonaci și bucate din Bucovina duce mai departe tradiția și ideea de gătit ca modalitate de a reuni familia. Doru ne-a povestit cu drag din amintirile sale de la bunica din satul Tocileni, care gătea ciorbe (borș) și cozonaci în perioada postului, fără să le guste, dar care ieșeau de fiecare dată atât de bune că te „lingeai pe degete”. Nimeni nu avea voie să guste până nu apunea soarele: nici el, ca și copil, deși ajuta la foc și alte treburi mărunte, nu avea voie să savureze.

Astăzi, după o muncă grea de a obține atestarea de rețetă certificată tradițională, Doru Mateiuc este cunoscut pentru produse tradiționale. Lumea îl sună de peste tot din țară pentru comenzi, iar acum a ajuns și la noi.

Cozonacul domnesc, cel mai cunoscut produs din căsuța de la Târgul de Crăciun, poate avea mai multe feluri de umplutură. Aici în Ardeal, lumea îl preferă pe cel cu mac (care era pe terminate drept dovadă). Pentru cei din alte părți, care vreți să vă amintiți de acasă, mai găsiți cu nucă și cacao sau cu de toate, cum zice Doru: nucă, cacao, stafide și rahat. Iar când vorbim de umplutură, nu e pusă acolo doar ‘de umplutură’, e ca și când bunica v-a făcut un cozonac special jumi-juma și l-a ascuns doar pentru voi.

Mai sunteți așteptați și cu celebra Alivenca – plăcinta tradițională moldovenească din mălai și brânză, luată direct din poveștile lui Ion Creangă. De fapt, Nică lua niște alivencă într-un ziar și fugea la scăldat. Poate nu ne însoțește și pe noi la scăldat, dar înainte de o plimbare pe patinoar, tare bine prinde.